Viktig melding!
Vi utfører for tiden omfattende vedlikehold som forberedelse til den nye nettstedet. I løpet av denne perioden kan du støte på følgende problemer:
- Bilder vises ikke
- Koblinger som er ødelagte eller fører til manglende sider
- Innhold som ikke vises riktig
- Utdatert eller feilaktig informasjon
- Funksjonelle elementer (som skjemaer eller knapper) fungerer ikke
- Feil eller uventet oppførsel
- Navigasjonsproblemer eller ødelagte menyer
Hvis du opplever noen av disse eller andre problemer, kan du gi oss beskjed ved å sende en e-post til teknisk@efferus.no . Tilbakemeldingene dine er uvurderlige for å hjelpe oss med å forbedre nettstedet. Takk for din tålmodighet og forståelse.
Engkarse - Cardamine pratensis
Tegnforklaring til tabellen finner du ved å klikke på tegnet.
Eviggrønn staude som blir ca 45 cm høy og 30 cm vid. Liker en fuktig og skyggefull plass. Blader og blomster kan spises rå. Bladene smaker ubehagelig sent på våren og bør helst høstes på vinteren. Unge blader og blomster kan høstes på våren. Engkarse har en ganske aromatisk smak og er svært rik på c-vitamin. Viltvoksende i hele Norge. På østlandet er den vanlig langs bekker og på andre fuktige steder. På vestlandet kan den dominere store engområder. Engkarse finnes også i fjellet i en mer kjøttfull utgave med få og store blomster.
Urtekildens Planteleksikon om Engkarse
Formering av engkarse
: Lett: Noe vanskelig
: Svært vanskelig
Frø : God spiretemperatur ligger rundt 10°c
Deling : Del jordstengler forsiktig, de kan være noe skjøre. Vår og høst.
Avleggere : Større blader danner unge planter ved basen sin der de berører jorda, som kan separeres når det er tilstrekkelig rotdannelse.
Skadeinsekter og sykdommer på engkarse
Aurorasommerfugl - Anthocharis cardamines : Vanlig sør for Dovre. Larvene lever som plantespiser på engkarse og andre planter i korsblomstfamilien.